Tijdlijn: Koopgedrag tijdens coronacrisis

Corona-koopgedrag

CORONA – Nederland ging niet direct na de uitbraak (27 februari 2020) van het coronavirus massaal aan het hamsteren. Dat gebeurde wel nadat op donderdag 12 maart de eerste landelijke maatregelen afgekondigd werden. Pasta, blikconserven, paracetamol maar vooral toiletpapier werd massaal ingeslagen. Daarna zal blijken dat het koopgedrag zich gedurende de crisis steeds aan ging passen aan de afgekondigde maatregelen en ontstane behoeften om met de nieuwe situatie om te gaan. In dit bericht houden wij de trends bij.

Vanaf 1 juni mondkapjes verplicht in OV
Er is één woord waar Nederland vandaag massaal op googelt: mondkapjes. Wanneer moet je die nou op, hoe kom je eraan en is het eigenlijk makkelijk om er één zelf te maken? Dit is wat je moet weten over mondkapjes.

Bol.com verkoopt op dit moment ook pakketjes om zelf mondbeschermers te maken. Je krijgt instructies en stoffen + band om zelf 10 maskers in verschillende motieven te maken.

6 mei: persconferentie kabinet over versoepelen regels
In een persconferentie legden premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) uit hoe het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus de komende maanden in zijn werk gaat. Kijk de persconferentie hier terug.

2 mei : Simpel voedingssupplement (Resveratrol) lijkt ‘veelbelovend middel’ tegen corona
Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, was een van de eerste artsen die openlijk beschreef wat hem en andere ic-artsen meteen was opgevallen: het merendeel van de coronapatiënten aan de beademing kampt met overgewicht. Nu ziet hij ook een mogelijkheid om de ziekte bij deze patiënten minder ernstig te laten verlopen. (rtlnieuws.nl)

ResveratrolMeer Resveratrol

2 mei : Zuurstofmeters niet aan te slepen
De vraag naar saturatiemeters, apparaatjes waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten, is sinds de corona-uitbraak enorm gestegen. Ook longartsen gebruiken ze om coronapatiënten die thuis uitzieken, in de gaten te houden. “Een laag zuurstofgehalte in je bloed kan een reden zijn om aan de bel te trekken.” (rtlnieuws.nl)

Hartslagmeter – Pulse OximeterMeer hartslagmeters

2 mei : Nederland pakt massaal de boot
Het toerisme ligt grotendeels plat, dus Nederlanders zoeken massaal naar andere manieren van ontspanning. Daardoor worden er veel meer boten verhuurd en verkocht dan vorig jaar: op het water hou je natuurlijk automatisch genoeg afstand. (rtlnieuws.nl)

HIBO Rubberboot/Zeilboot StrandtrailerMeer watersportartikelen

30 april: Zelfvoorzienend op de camping
[VIDEO] – Vakantie in eigen land, op veel plekken kan het weer. Gezinnen mogen weer op een camping overnachten, maar dan moeten ze wel eigen sanitaire voorzieningen hebben. De verkoop van chemische toiletten is daardoor explosief gestegen, zeggen kampeerwinkels tegen EditieNL. (rtlnieuws.nl)
Let op: de toiletten zijn niet overal toegestaan. Check vooraf bij de camping

Draagbaar toiletMeer toiletten

25 april: Populariteit thuisstudies neemt vlucht
Meer mensen zijn de afgelopen weken een thuisstudie gestart. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z, langs opleidingsinstituten voor thuisstuderen. Nieuwbakken cursisten blijken vooral geïnteresseerd in talen, maar ook zelf het haar leren knippen is populair. (rtlnieuws.nl)

Spaans voor zelfstudieMeer Spaans leren

24 april: Zwembadjes volop verkocht
Tja, als je dan toch op vakantie moet naar Tuinesië of naar vakantiepark Hintergarten, dan moet je er maar het beste van maken. De verkoop van zwembadjes voor in de tuin is sinds de coronacrisis enorm toegenomen. Waterbedrijf Vitens roept wel op om verantwoord met het water om te gaan. (rtlnieuws.nl)

ZwembadMeer zwembaden

22 april: Coupe corona
[VIDEO] – Het aantal opmerkelijke en verwilderde kapsels neemt flink toe nu de kappers alweer weken gesloten zijn. En dat gaat natuurlijk alleen maar erger worden. Gisteren werd bekend gemaakt dat die sluiting nog zeker met 3 weken wordt verlengd. Maar wat moet je nu doen als je die verwilderde coupe van jezelf of je familieleden niet meer aan kunt zien? De hele boel misschien maar gewoon kaal scheren… (rtlnieuws.nl)

TondeuseMeer tondeuses

21 april: Persconferentie dinsdag

21 april: Vissen uit verveling
[VIDEO] – De rivieroevers en kanalen in Nederland zitten vol met vissers. Niet alleen om het prachtige weer van de laatste tijd, maar ook omdat mensen door de coronacrisis een bezigheid zoeken. Sportvisserij Nederland ziet een grote stijging in de aanvragen van vispassen. (rtlnieuws.nl)

PowerbaitMeer visartikelen

21 april: Temperatuurmeting op kantoor
Als werkend Nederland straks weer naar kantoor mag, dan moet de werkplek wel coronaproof zijn. Denk aan afgeschermde werkplekken en voldoende handgel. Het bedrijf Tribes, dat wereldwijd flexibele werkplekken verhuurt, gaat een stapje verder en gaat de lichaamstemperatuur van kantoorpersoneel opmeten voordat zij naar binnen mogen. (rtlnieuws.nl)

LichaamsthermometerMeer thermometers

16 april: De smartwatch in strijd tegen corona
[VIDEO] – In de strijd tegen het coronavirus worden in Nederland smartwatches ingezet. Onderzoekers van het Radboudumc gebruiken deze slimme horloges al voor het analyseren van parkinsonpatiënten, maar willen ze nu ook inzetten tegen het coronavirus. (rtlnieuws.nl)

SmartwatchTop 10 smartwatches

9 april: Wekelijkse persconferentie premier Rutte over corona
Premier Rutte geeft rond 14.45 uur zijn wekelijkse persconferentie. Deze zal in het teken staan van de coronamaatregelen. Rutte: ‘Terug naar normaal is zaak van lange adem’. Volg de persconferentie hier live.

8 april: Run op trampolines, zwembadjes en zandbakken door coronacrisis
Nu mensen de komende tijd niet naar zwembaden, speelparadijzen en andere plekken voor buitenspelen kunnen, hebben de verkopers van buitenspeelgoed het erg druk. De grote run op trampolines, zwembadjes en zandbakken zorgt bij sommigen voor wel zes keer zoveel bestellingen als normaal. Bij een aantal producten is het zelfs maar de vraag of er genoeg van zijn. (rtlnieuws.nl)

TrampolineMeer trampolines

3 april: We gaan massaal hardlopen
De sportscholen zijn dicht en we zitten ook nog eens veel meer binnen dan normaal. Om toch wat beweging te krijgen, beginnen steeds meer mensen met hardlopen. Maar waar moet je nou op letten als je dat voor het eerst doet? We vroeger hardloopblogger en schrijfster Annemerel de Jongh om tips. (rtlnieuws.nl)

Nike RevolutionTop 10 hardloopschoenen

31 maart: Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april
De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. “Ik hoop dat iedereen in Nederland dit begrijpt”, zei premier Rutte. Volgens de premier zijn we de goede weg ingeslagen, maar zijn we er nog lang niet.

23 maart: Scherpe nieuwe maatregelen tegen corona
Het kabinet komt met een stevig pakket aan nieuwe maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Mensen die de regels overtreden kunnen een forse boete krijgen. We zetten de maatregelen voor je op een rijtje.

16 maart: De RTL Z thuiswerktips
Veel mensen die niet gewend zijn aan thuiswerken, zitten door de corona-uitbraak toch ineens thuis tijdens werktijd. Speciaal voor hen verzamelt RTL Z-journalist Pepijn Nagtzaam, ook thuiszitter, wat tips. (rtlnieuws.nl)

16 maart: Coolblue past aanbod aan op corona: meer vriezers en webcams
Webwinkel Coolblue sluit al zijn fysieke winkels en past zijn aanbod aan op de huidige vraag: vriezers, webcams en meer. (rtlnieuws.nl)

16 maart: Deze bizarre producten vliegen de winkels uit
Wiet, wapens en wc-papier. De drie W’s waar op dit moment de grootste run op is. De hamstergekte is real, zo blijkt uit de lege schappen in de Appie en de lange rijen voor de deur van de coffeeshop.
(rtlnieuws.nl)

12 maart: Kabinet kondigt nieuwe maatregelen tegen corona aan: ‘blijf thuis bij klachten’
[UITZENDING] – Het kabinet heeft nieuwe vergaande maatregelen aangekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. (rtlnieuws.nl)