Voedingssupplement Resveratrol lijkt veelbelovend bij herstel van corona

difuser-Resveratrol

In de uitzending van Jinek op vrijdag 1 mei vertelde Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMC Groningen, over zijn onderzoek naar de verhouding tussen overgewicht en corona. In zijn verhaal over zijn nieuwste bevindingen wordt voedingssuppllement Resveratrol genoemd.

Relatie buikvet en corona

De eerdere beving van Van der Voort is dat bijna alle mensen met corona op de intensive care kampen met overgewicht. Peter: “Ik heb vanmorgen nog eens op de afdeling geteld en 44 van de 45 mensen met corona hebben een BMI van meer dan 25 en dus overgewicht. En nummer 45 zat er ook dicht bij met een BMI van 24,5.”

“Omdat bijna iedereen die behandeling op het IC nodig heeft ook overgewicht heeft, dacht ik dat het bijna niet anders kan zijn dan dat er een relatie is en dat het vetweefsel een rol speelt in de ontwikkeling van de rest van het ziektebeeld. En dan met name de beademingsbehoefte en de longschade. We weten dat het virus zich hecht aan de ACE2-receptor. Dat is een stukje van de celwand waar dat virus zich aan hecht en we weten dat die ACE2 ook op vetcellen en in longweefsel zit. Het lichaam kent de ACE2 receptor die ontstekingen remt en de AT1 receptor die ontstekingen juist in de hand werkt. Als het virus bij het buikvet of in de longen aankomt, dan gaat het op die ACE2-receptor zitten waardoor die niet meer werkt. De balans tussen de ontstekende werking van AT1 en de anti-ontsteking van ACE2 is dan weg. Je hebt dan meer ontsteking.”

“Als je zegt dat het vetweefsel een rol speelt, dan moet er iets in het vetweefsel gebeuren wat uiteindelijk effect heeft in de rest van het lichaam. We zien meer trombose, een mindere maagontlediging en bijvoorbeeld afname van het reukvermogen.

Buikvet en aanmaak leptine

Buikvet maakt o.a. de hormoon leptine en dat blijkt ook verhoogd te zijn bij coronapatiënten. Normaal is je leptine-gehalte verhoogd als je buikvet hebt en dat is fysiologisch omdat het zorgt dat je minder hongergevoel hebt. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen met corona een nóg hogere leptine-gehalte hebben dan mensen met evenveel overgewicht maar geen corona hebben. De conclusie is dat het virus ook nog eens de hoeveelheid leptine verhoogd.”

“Onderzoek naar wat er gebeurt als er teveel leptine in je bloed zit laat als bij-effect bij dierproeven zien dat er meer trombose in aderen en slagaderen is. De verhoogde leptine veroorzaakt een ontsteking in je lichaam, ook in de longen. Daarbovenop komt de onbalans tussen ACE2 en AT1 die ontstekingen in de hand werkt en dan heb je nog het virus die de hoeveelheid leptine verhoogd. Dat alles bij elkaar maakt dat je longen beschadigd raken en je beademing nodig hebt.

Resveratrol

“Als een hoge leptinegehalte dit allemaal veroorzaakt, dan zijn er een aantal stoffen beschreven die de hoeveelheid leptine kunnen verlagen. Het meest veelbelovend is een eenvoudig middel, het voedingssupplement resveratrol. Nu is het de vraag of dat een middel is die we kunnen gaan uittesten bij de patiënten.”

Wetenschappelijk onderzoek nodig

“We denken te weten wat er in het lichaam gebeurt maar er is nog wel onderzoek nodig om dat bevestigd te krijgen. De vraag is of die resveratrol de leptine kan verminderen. Het is ook een anti-oxidant wat op zich ook gunstig is. En het kan de balans tussen ACE2 en AT1 herstellen. Het is allemaal aannemelijk maar het moet nog wetenschappelijk onderzocht.

De hoop is dat, als je dit middel al vroeg neemt bij de eerste verschijnselen van de ziekte, en je nog een dag of 10 de tijd hebt voordat je zo verslechtert dat je naar het IC moet, je de gang naar het IC kunt voorkomen.”

Bronnen / Meer info
02-01-2020 – Simpel voedingssupplement lijkt ‘veelbelovend middel’ tegen corona (rtlnieuws.nl)
01-05-2020 – Uittzending Jinek (gids.tv)
01-05-2020 – Resveratrol (wikipedia.nl)
10-04-2020 – Onderzoekers Radboudumc publiceren nieuwe inzichten COVID-19 (radboudumc.nl)
19-03-2020 – Behandeling Coronavirus: een nieuwe invalshoek (melatonineproductie bij kinderen vs ouderen) (naturafoundation.nl)
17-02-2020 – Hoe kunt u besmetting met het Coronavirus voorkomen? (naturafoundation.nl)
12-08-2019 – Wat is leptine, en hoe kan het afvallen moeilijker maken? (drogespieren.nl)

A D V E R T E N T I E

Tree tea oil in een diffuser zou virusremmend werken.


Nog meer difusers