10 Boeken over corona

Corona-boeken

30 augustus 2020 – Al voordat de corona uitbrak zijn boeken geschreven over hoe de maatschappij eruit zou zien als de overheid vergaande vrijheidsbeperkende maatregelen instelt. Ten tijde van de corona zijn er vele boeken bij gekomen. We hebben diverse boeken in een lijst opgenomen. Mocht u nog aansprekende exemplaren weten, dan vullen we de lijst graag daarmee aan.

1. 1984

George Orwell – ENGELSTALIG

George Orwell – NEDERLANDSTALIG

TIP: Kijk en beluister deze video-review (2:00 minuten). De reviewer heeft het boek meerdere keren gelezen en hij vertelt van drie keren vanuit welk perspectief hij dat gedaan heeft. Hij zal het boek, naar aanleiding van corona, vast nóg een keer gaan lezen.

1984 george orwell

Engelse versie

Nederlandse versie


2. Coronacrisis

Auteur: Robin de Ruiter
Het einde van ons individueel zelfbeschikkingsrecht is nabij: de komst van de transitie

Sinds begin 2020 wordt de hele wereld in de greep gehouden door het coronavirus. Een groot deel van de wereldbevolking zit thuis opgesloten door de coronamaatregelen en het openbare leven is geheel lamgelegd.

De negatieve gevolgen van de lockdown zijn omvangrijk. Hele sectoren vallen weg, miljoenen werknemers zitten plotseling zonder baan. De huizenmarkt staat op inzakken, de schulden stapelen zich op en de economie in de meeste delen van de wereld is stil komen te liggen.

Als u gelooft dat wij in deze bijzondere situatie zijn terecht gekomen door de coronapandemie, dan hoeft u dit boek dus niet te lezen.

De toename van de wereldwijde problemen door de desastreuze gevolgen van het coronavirus en de lockdown dragen ertoe bij dat steeds meer mensen zich afvragen: “Wat zijn de gevolgen voor ons als burger? Hoe ziet onze toekomst eruit? Wat staat ons nog te wachten?”

De eerste Nederlandse uitgave van dit boek verscheen in 2009. In dat boek voorzegt de auteur niet alleen een wereldwijde lockdown, ook de beweegreden daarvan worden uitgebreid beschreven. Hij moet de gebeurtenissen waarin wij ons sinds de coronapandemie bevinden intuïtief hebben zien aankomen.

Hoewel het boek meer dan tien jaar geleden is geschreven, is… >> lees verder


3. In naam van de Nieuwe Wereldorde

Auteur: Robin de Ruiter
De verborgen macht achter de wereldpolitiek
Hoge politici in de greep van ultrageheime vrijmetselaarsloges

Dit boek is een uniek boek met de hedendaagse politiek als herkenbaar thema. De nooit eerder gepubliceerde informatie in dit boek, waartoe slechts een enkeling toegang heeft, stelt de lezer in staat te doorzien wat zich daadwerkelijk achter de schermen van het wereldtoneel afspeelt en daar de patronen in te herkennen.

Onder het oppervlak van de officiële wereldpolitiek speelt zich een ingewikkeld maatschappelijk en intellectueel proces af. Alle wereldbeslissingen, of het nu gaat om een pandemie zoals het coronavirus, vluchtelingen, militaire missie´s, oorlogen, economische programma’s of wat voor crisis dan ook, worden eerst besproken en bepaald binnen besloten samenkomsten van ´ultrageheime´ transnationale vrijmetselaarsloges, waarvan zelfs vrijmetselaren van de hoogste graden geen kennis hebben.
>> Lees meer

In naam van de Nieuwe Wereldorde


4. De coronastorm

Auteur: René Ten Bos
Hoe een virus ons verstand wegvaagde

Dit boek gaat onder meer over angst, preventie, noodtoestanden, mondkapjes en wattenstaafjes. De angst voor een fascisme zonder fascisten druipt van iedere pagina. Tegenover die angst staat echter ook humor. Galgenhumor misschien, maar wie in virale tijden niet durft te lachen, mist kansen op hoop, op intimiteit en troost.

René ten Bos is hoogleraar filosofe aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit en dean van de Radboud Honours Academy. Tevens is hij columnist voor onder meer Het Financieele Dagblad en Filosofie Magazine.

Leuk interview door Café Weltschermz met deze Hoogleraar Filosofie over het boek. YouTube 29:42 minuten.


5. Heerlijke nieuwe wereld

Auteur: Aldous Huxley
Oorspronkelijke titel: Brave New World

De Toekomstroman par excellence. De in een verre toekomst gesitueerde wereld waarin seksuele voortplanting is vervangen door de productie van “baby’s in flessen’ (bij ons ingeburgerd als in-vitrofertilisatie) is inmiddels in meerdere opzichten profetisch gebleken. Huxleys denkbeelden vormen een belangrijke bron van inspiratie voor onder anderen de controversiële Franse schrijver Michel Houellebecq, met name voor diens roman Mogelijkheid van een eiland.

Heerlijke nieuwe wereld


6. Alles wat je moet weten maar wat je nooit is verteld

Auteur: David Icke

David Icke waarschuwt al bijna 30 jaar voor een naderende orwelliaanse staat, waarin een zeer klein aantal mensen de bevolking geknecht houdt via hun controle-uitoefening over regeringen, de media en de financiële wereld, en een militaire geheime politie die 24 uur per dag toezicht houdt op een gechipte bevolking.

David Icke werd “gek’ en “gestoord’ genoemd en jarenlang belachelijk gemaakt en verguisd. Maar het tij is gekeerd, en hoe! Keer op keer bleek hij het namelijk bij het rechte eind te hebben.

Vandaag de dag worden zijn boeken over de hele wereld gelezen en worden zijn presentaties op alle continenten bijgewoond door duizenden mensen. Waarom? Omdat dat waar hij zo om bespot werd nu wereldwijd aan het gebeuren is. En reguliere wetenschappers komen nu zelfs tot de conclusie dat onze werkelijkheid inderdaad een simulatie is.

Vrijwel dagelijks zien we bevestiging van iets wat David Icke lang geleden al verkondigde, via allerlei bewijsmateriaal en door de dingen die gebeuren. Zoals Mahatma Gandhi zei: “Eerst negeren ze je, daarna lachen ze je uit, vervolgens bestrijden ze je, en uiteindelijk win je.’

De tijd van David Icke is aangebroken.

Alles wat je moet weten maar wat je nooit is verteld


7. Ontgelden

Auteur: Nout Wellink
Monetaire crises, corona en het Chinese perspectief

Hoe komt het dat politieke besluitvorming en monetaire en economische maatregelen altijd te laat op stoom komen?

De wereld is nauwelijks bekomen van de kredietcrisis of er dient zich alweer een nieuwe gamechanger aan. De coronacrisis zal de wereld – ook de financieel-economische – sterk veranderen. De uitgangspositie is precair nu de economisch beleidsmakers door de vorige crisis al veel kruit verschoten hebben. Een nieuwe schuldencrisis in Europa ligt op de loer. Technologische ontwikkelingen en verschuivingen in het mondiale economische en politieke machtsevenwicht hebben een ongeordende zoektocht op gang gebracht naar ieders plaats in de wereld van morgen.

In Ontgelden blikt Nout Wellink terug op zijn lange internationale carrière in het geldwezen, maar hij kijkt ook vooruit. Vanuit zijn ervaringen als bestuurder van twee van de grootste (Chinese) banken ter wereld schetst hij het beeld van China als leidende (economische) wereldmacht in aantocht.

Ontgelden


8. Horeca na Corona

Ja, wij zijn weer open

Horeca na Corona is een verkenning van de nieuwe werkelijkheid in dialoog. Een tijdsdocument, een hoopvol pamflet. Aan de hand van ruim 30 onderwerpen nemen Wouter Verkerk en Gijsbregt Brouwer je mee langs trends, voorbeelden, overwegingen en handvatten.

Het antwoord op al je vragen? Nee! Weten zij wat nog niemand weet? Nee! Of zoals zij het zelf zeggen: De waarheid is een diamant die van kleur verandert als je anders kijkt. Wouter en Gijsbregt laten je anders kijken naar 30 relevante onderwerpen die van toepassing zijn op de horeca van morgen.

Horeca na Corona


9.LEVEN NA CORONA

E-book

De coronacrisis kan een kantelpunt worden naar een betere wereld. Door de coronapandemie lijkt het beste bij de mens naar boven te komen. Hoe houd je de solidariteit en saamhorigheid vast? Het is nu de hoogste tijd voor herbezinning en zelfreflectie. Is niet een groter gevaar voor het voortbestaan van de mens de mens zelf? In dit boek staat deze vraag centraal.

Henk Zomerdijk, oud-journalist, oud-burgemeester en imker, probeert antwoorden te geven hoe we uit de culturele crisis kunnen komen. De coronacrisis biedt de kans op vergroening, op een duurzamer samenleving, maar net zozeer het risico, dat het klimaat een lagere prioriteit krijgt, net als na de vorige crises, met op lange termijn een nog grotere economische schade.

Het boek is in vijftig jaar geschreven, bijgeschaafd en afgerond tijdens de coronacrisis.

LEVEN NA CORONA


10. Een nieuw begin

Een kompas voor een andere manier van werken en leven tijdens en na corona

Om de nieuwe werkelijkheid onder corona te trotseren. Vol praktische tips, verrassend onderzoek en inspirerende verhalen. Van de auteur van Nooit meer te druk.

We hadden het al te druk en dat is nu, in tijden van corona, voor velen niet minder geworden. Inboxen stromen vol, to-dolijsten puilen uit, de scheidslijn tussen werk en privé is bijna verdwenen. Er is te veel informatie, te veel onzekerheid en we blijven het gevoel houden tekort te schieten.
Tony Crabbe nodigt je uit om deze periode te zien als een nieuw begin: een unieke kans om te experimenteren met een andere manier van werken en leven. Een benadering die meer impact heeft, gezonder is en zorgt voor een blijvende verandering, ook in het leven ná de crisis.

Crabbe is (bedrijfs-)psycholoog en auteur van de bestseller Nooit meer te druk. Crabbe geeft regelmatig lezingen in Nederland en Vlaanderen. Hij schreef Een nieuw begin als zijn bijdrage aan verlichting in deze moeilijke tijd.

Een nieuw begin


TOEGIFT: Gekochte journalisten

Auteur: Udo Ulfkotte
Hoe de CIA het nieuws koopt

Ondanks de fundamentele kritiek op de media bracht dit boek Ulfkotte in alle grote media in Duitsland en ver daarbuiten. Rusland, Turkije, Griekenland, en ook in Nederland – overal werd Ulfkotte over zijn onthullende boek geïnterviewd. Dit boek heeft maandenlang alle bestsellerlijsten van Duitsland gedomineerd.

Ulfkotte laat met een duizelingwekkend aantal voorbeelden zien hoe politici en media een wel heel eenzijdige en pro-Amerikaanse visie op de wereld in de media verkondigen en alle gebeurtenissen. De lijn tussen journalisten en propagandisten blijkt maar heel dun te zijn. >> Lees meer

Gekochte journalisten


From Dictatorship to Democracy

Auteur: Gene Sharpp


Corona Fehlalarm?

Auteur: Karina Reiss